Ontstaat eierstokkanker in baarmoederweefsel?

Silent lady killer
Eierstokkanker wordt ook wel de silent lady killer genoemd. Het is een sluipende, agressieve vormen van kanker. Er zijn nauwelijks voortekenen of verschijnselen in het begin-stadium.
Jaarlijks wordt bij ongeveer elfhonderd vrouwen in Nederland eierstokkanker ontdekt. Duizend van hen overlijden aan deze ziekte. Als de kanker eerder zou kunnen worden ontdekt, zou na vijf jaar het merendeel nog in leven zijn.

Elders ontstaan
De Nijmeegse onderzoeker Thijs Roelofsen ontdekte dat bij een aantal vrouwen met eierstokkanker ook verdachte cellen in de baarmoeder. De verdachte baarmoedercellen leken veel op het celtype van de eierstokkanker. In het tumorweefsel van de vrouwen werden dezelfde mutaties als in de verdachte cellen uit de baarmoeder gevonden.

Het idee is dat cellen uit de baarmoederwand loskomen en versleept worden via de eileiders naar de eierstokken. Deze verplaatsing is een natuurlijk proces. Zaadcellen worden vanuit de baarmoeder ook naar de eileiders gedirigeerd.
Een andere aanwijzing dat de oorsprong van eierstokkanker inderdaad in de baarmoeder ligt, is dat gesteriliseerde vrouwen minder vaak eierstokkanker krijgen. Bij een sterilisatie worden de eileiders immers ondoorgankelijk gemaakt
Nijmeegse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat eierstokkanker niet ontstaat in de eierstokken, maar in het baarmoederweefsel. Als dit wordt bevestigd, zou het kunnen leiden tot vroegtijdige ontdekking van eierstokkanker en daarmee levens kunnen sparen.


International Journal of Gynecological Cancer)
(Bron:

Radiotherapie Nederland





patientenvoorlichting bestraling






selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)



Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation




© 2012 Marjan van de Pol