Chemotherapie tijdens zwangerschap schaadt niet

Kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan chemotherapie omdat hun moeder kanker had, hebben geen hogere kans hebben op aangeboren afwijkingen. Ook op langere termijn ondervinden de kinderen geen zichtbare hinder. Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.

Het gaat om een opvolgingsstudie bij zeventig kinderen tussen de 1,5 en 18 jaar oud. Hun moeders kregen tijdens de zwangerschap allemaal chemotherapie. Gemiddeld kregen de vrouwen drie tot vier chemosessies tijdens hun zwangerschap. Op het moment dat kanker werd vastgesteld, was de gemiddelde duur van de zwangerschap 18 weken. De gemiddelde duur van de zwangerschap bij de geboorte was 36 weken.

De kinderen en jongeren werden uitgebreid getest. Er werd geen verschil gezien in ontwikkeling in vergelijking met andere kinderen, niet op neurocognitief vlak, niet op vlak van groei, algemene gezondheid, gehoor, hartfuncties en ook niet op het vlak van gedrag.

Katholieke Universiteit Leuven)
(Bron:

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol