Kans op sterfte na borstkanker groter bij ouderen

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is de kans om aan borstkanker te overlijden bij oude vrouwen groter dan bij jongere. Weliswaar overlijden patiënten ouder dan 75 jaar relatief vaker aan andere doodsoorzaken - zoals hart- en vaatziekten - dan aan de bij hun vastgestelde kanker, maar desondanks stijgt de borstkankergerelateerde sterfte met de leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek dat in februari 2012 werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

De onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), bestudeerden de gegevens van ruim 9.000 postmenopauzale patiënten met een hormoongevoelig borstkanker. Zij deden eerder mee aan de TEAM-trial, een onderzoek naar hormoontherapie. De onderzoekers verdeelden de groep in drie categorieën: jonger dan 65 jaar, 65 tot 74 jaar en 75 jaar en ouder.
In de groep van patiënten jonger dan 65 was 78 procent van de sterfte te wijten aan borstkanker, terwijl in de groep van patiënten ouder dan 65 slechts 36 procent van de sterfte te maken had met borstkanker. Toch steeg de sterfte aan borstkanker met de leeftijd: patiënten uit de oudste groep overleden ruim 1,6 keer zo vaak aan borstkanker als patiënten uit de jongste groep.

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom oude vrouwen vaker overlijden aan hun borstkanker. Misschien is er sprake van onderbehandeling - ouderen krijgen bijvoorbeeld veel minder vaak chemotherapie voorgeschreven.

The Journal of the American Medical Association (JAMA))
(Bron:

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol