Sterke terugval ‘stoppen met roken’- behandelingen

KWF Kankerbestrijding)
Normaal melden veel mensen zich in januari aan voor stopondersteuning. Dit jaar hebben zich veel minder mensen aangemeld. Rokers denken dat ze voor de coaching moeten betalen, terwijl het deel uitmaakt van de basisverzekering en iedereen dus recht heeft op vergoeding.

In 2011 werden ‘stoppen met roken’- programma’s vergoed in de basisverzekering. Dat leidde tot een significante daling van het aantal rokers. In juni 2011 liet minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten dat medicijnen, die ondersteunen bij het stoppen met roken, uit het basispakket zouden verdwijnen. De vergoeding van coaching gesprekken door erkende behandelaars, het belangrijkste in de behandeling van tabaksverslaving, blijft wel in het pakket.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die voorschrijft hoe en wat verzekeraars moeten contracteren, kwam pas eind december 2011 met een beleidsregel voor stoppen met roken. Toen hadden de verzekeraars hun polissen al lang beschreven en gecommuniceerd. Dit leidde tot onduidelijkheid, bij (helpdesks van) verzekeraars en bij het publiek.

Professor Van Schayck, voorzitter van het Partnership 'Stoppen met roken' is onthutst: 'Met deze cijfers zal het aantal rokers in Nederland, dat in 2011 juist is gedaald, weer toenemen.'

(Bron:

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol