Kans op sterfte na borstkanker groter bij ouderen

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is de kans om aan borstkanker te overlijden bij oude vrouwen groter dan bij jongere. Weliswaar overlijden patiënten ouder dan 75 jaar relatief vaker aan andere doodsoorzaken - zoals hart- en vaatziekten - dan aan de bij hun vastgestelde kanker, maar desondanks stijgt de borstkankergerelateerde sterfte met de leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek dat in februari 2012 werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
Lees meer...

Chemotherapie tijdens zwangerschap schaadt niet

Kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan chemotherapie omdat hun moeder kanker had, hebben geen hogere kans hebben op aangeboren afwijkingen. Ook op langere termijn ondervinden de kinderen geen zichtbare hinder. Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.
Lees meer...

Rookvrij Nederland - campagne KWF op wereldkankerdag

KWF Kankerbestrijding heeft samen met het Astmafonds en de Nederlandse Hartstichting het initiatief genomen tot de Alliantie Nederland Rookvrij. Van elke vier rokers overlijden er twee vroegtijdig door het roken, waarvan één op middelbare leeftijd. Een derde van alle sterfte aan kanker is het gevolg van roken of meeroken.
Lees meer...

In 2010 bijna 100.000 maal kanker vastgesteld

In 2010 is bij ruim 95.000 patiënten voor het eerst kanker vastgesteld. In 2000 was dit bij ruim 70.000 patiënten, een stijging van 36%. Dat blijkt uit de cijfers gepubliceerd door de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
Borst-, darm-, huid-, long- en prostaatkanker komen het vaakst voor.
Lees meer...

Nieuwe normen radiotherapie zorgen voor behoud van kwaliteit van radiotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) heeft normen vastgesteld waaraan bestaande en nieuw op te richten afdelingen radiotherapie moeten voldoen. Dit leidt tot behoud van de kwalitatief hoogwaardige zorg aan patièˆnten met kanker.
Lees meer...

Wereldkankerdag - 4 februari

Op 4 februari aanstaande is het WereldKankerDag. Jaarlijks sterven Wereldwijd meer mensen aan kanker dan aan aids, tuberculose en malaria samen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat het aantal mensen dat kanker krijgt in de 20 jaar verdubbelt (van 12,7 miljoen in 2008 naar 26 miljoen in 2030).
Lees meer...

Ontstaat eierstokkanker in baarmoederweefsel?

Nijmeegse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat eierstokkanker niet ontstaat in de eierstokken, maar in het baarmoederweefsel. Als dit wordt bevestigd, zou het kunnen leiden tot vroegtijdige ontdekking van eierstokkanker en daarmee levens kunnen sparen.
Lees meer...

Deodorant en borstkanker

Sinds 2004 verschijnen berichten in de media dat deodorant borstkanker kan veroorzaken. Het gaat om berichten naar aanleiding van onderzoeken van ondermeer de Britse onderzoeker Philippa Darbre (2004). In onderzoeken is aangetoond dat parabenen, veelgebruikte conserveringsmiddelen in huidverzorgingsproducten zoals deodorant, aan te tonen zijn in borstweefsel en in borstkankerweefsel van borstkankerpatienten.
Lees meer...

Sterke terugval ‘stoppen met roken’- behandelingen

Normaal melden veel mensen zich in januari aan voor stopondersteuning. Dit jaar hebben zich veel minder mensen aangemeld. Rokers denken dat ze voor de coaching moeten betalen, terwijl het deel uitmaakt van de basisverzekering en iedereen dus recht heeft op vergoeding.
Lees meer...

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol