Deodorant en borstkanker

Sinds 2004 verschijnen berichten in de media dat deodorant borstkanker kan veroorzaken. Het gaat om berichten naar aanleiding van onderzoeken van ondermeer de Britse onderzoeker Philippa Darbre (2004). In onderzoeken is aangetoond dat parabenen, veelgebruikte conserveringsmiddelen in huidverzorgingsproducten zoals deodorant, aan te tonen zijn in borstweefsel en in borstkankerweefsel van borstkankerpatiënten .
Een oorzakelijk verband tussen de aanwezigheid van parabenen en het ontstaan van borstkanker is nooit aangetoond. Evenwel wordt verondersteld dat er een relatie zou kunnen zijn omdat parabenen een werking hebben gelijkend op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Veel borstkankers groeien onder invloed van oestrogeen.

In onderzoek, gepubliceerd in 2012 in het Journal of Applied Toxicology, beschrijft de onderzoeksgroep van Darbre dat in al het borstweefsel van borstkankerpatiënten parabenen voorkomen, ook bij borstkankerpatiënten die nooit deodorant hebben gebruikt. Borstweefsel van vrouwen zonder borstkanker is niet onderzocht.

Het is onduidelijk of er een relatie bestaat tussen borstkanker en parabenen. Wel lijkt nu aangetoond dat de aanwezigheid van parabenen in borstweefsel niet is gerelateerd aan het gebruik van deodorant. Er is geen reden deodorant of anti-transparant als onveilig aan te merken.

Journal of Applied Toxicology)
(Bron:

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol