Chemotherapie heeft geen schadelijke gevolgen voor verstandelijke ontwikkeling

Intensieve chemotherapie is de behandeling van keuze bij kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL). Deze behandeling leidt tot een genezingspercentage van ongeveer 85 procent.
Groningse wetenschappers onderzochten of deze behandeling lnadelige gevolgen heeft op de verstandelijke ontwikkeling van deze kinderen. Zij lijken zich normaal te ontwikkelen op het vlak van intelligentie, leren, geheugen, aandacht, mentale snelheid en fijne motoriek, zonder verschil met hun gezonde broers en zussen die de controlegroep vormden. Patiënten scoorden 4,5 jaar na diagnose wel wat lager dan gezonde leeftijdgenoten op een complexe, fijn-motorische taak.
Overigens moet een kanttekening worden geplaatst bij dit onderzoek: de verstandelijke ontwikkeling is pas op jongvolwassen leeftijd voltooid. Pas dan kan met volledige zekerheid worden aangetoond dat chemotherapie geen effect heeft op het verstandelijke functioneren.

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol