Vrouwen herkennen signalen kanker beter dan mannen

Vrouwen weten meer van kanker dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek dat door de Universiteit Maastricht in opdracht van KWF Kankerbestrijding is uitgevoerd. Door in een vroeg stadium kanker te ontdekken kan deze eerder behandeld worden en daardoor is de kans op genezing groter.
Mannen weten over bijna alle klachten en verschijnselen die op kanker kunnen wijzen minder dan vrouwen. Vrouwen herkennen signalen gemiddeld 5 procent beter dan mannen. Een uitzondering vormt het signaal 'plasproblemen'. Drie-en-tachtig procent van de mannen kent dit signaal, terwijl maar 58 procent van de vrouwen dit signaal herkennen. Ook bij vrouwen is bloed in de urine een belangrijk waarschuwingsteken. Dit zou namelijk kunnen duiden op blaaskanker.
Het is belangrijk om alert te zijn op lichamelijke klachten en symptomen die kunnen wijzen op kanker. KWF Kankerbestrijding laat in de campagne 'Ken de 9 signalen' zien wat de meest herkenbare waarschuwingstekens of signalen van kanker kunnen zijn.

ken de 9 signalen - manken de 9 signalen - vrouw
(Bron: KWF Kankerbestrijding)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol