Kinderen met kanker krijgen later vaak ernstige klachten

Mensen die als kind van kanker zijn genezen, houden vaak een leven lang gezondheidsproblemen, blijkt uit een grootschalig onderzoek.
Mathilde Cardous-Ubbink, epidemiologe verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, onderzocht van ruim 1350 kinderen die tussen 1966 en 1996 werden behandeld tegen kanker, hoe ze zich ontwikkelden nadat ze genezen waren verklaard. „Er was wel anekdotische informatie, maar nu is voor het eerst over een lange periode een grote groep overlevenden gevolgd die met verschillende therapieën zijn behandeld voor allerlei vormen van kanker.”
De conclusie: gezondheidsproblemen blijven een belangrijke rol spelen ook als de kanker is verdwenen. Op 25-jarige leeftijd is maar een kwart helemaal gezond. Een op de vier overlevenden heeft zelfs vijf of meer gezondheidsproblemen. Veertig procent heeft ernstige aandoeningen. Cardous-Ubbink: „Denk aan amputaties, zware hartproblemen en vruchtbaarheidsproblemen.”
(Bron: Academisch Medisch Centrum (AMC))

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol