Horeca-rookverbod leidt tot minder meeroken

Op 1 juli 2008 is in Nederland het rookverbod in de horeca ingevoerd. Een belangrijk resultaat van dit verbod is dat het aantal niet -rokers dat blootgesteld aan tabaksrook wordt, drastisch is gedaald. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO uitvoert. In het tweede kwartaal van 2008 stonden niet-rokers gemiddeld 71 procent van de tijd in een café bloot aan tabaksrook. In het eerste kwartaal van 2009 was dat nog maar 17 procent. Voor restaurants zijn deze cijfers gedaald van 42 procent naar 4 procent.
'Deze daling is een zeer mooi effect van de rookvrije horeca. Minder meeroken betekent minder risico op hart- en vaatziekten en longkanker. De wet is ingevoerd vanwege de bescherming van de werknemer, maar we zijn altijd helder geweest dat minder meeroken door horecabezoekers ook voordelig is voor de rest van de bevolking', aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO.
Het door sommigen vooraf voorspelde effect dat mensen meer thuis zouden gaan roken en dat daar het meeroken dus zou toenemen is achterwege gebleven. In het tweede kwartaal van 2008 was dat het geval bij 3 procent, in het eerste kwartaal van 2009 nog steeds 3 procent. Het meeroken bij vrienden of familie is in die periode zelfs afgenomen (van 16 procent naar 12 procent).
(Bron: STIVORO)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol