Protonentherapie in Nederland

In 2012 wordt het in Nederland mogelijk om tumoren te bestralen met een andere vorm van ioniserende straling namelijk protonentherapie. Het eerste behandelcentrum in Nederland zal in Delft komen: het Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC). Het is een gezamenlijk initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum, het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en de Technische Universiteit Delft.
Protonen onderscheiden zich van röntgenstraling (fotonen) doordat ze een stralingsdosis kunnen afleveren op één diepte en nauwelijks schade aanrichten daar voorbij, terwijl fotonen blijven penetreren met een bijna exponentieel afnemende intensiteit. Daarom beschadigen protonen het omliggende weefsel minder, waardoor de kans op bijwerkingen afneemt. Protonentherapie is vooral gunstig voor patiënten met tumoren op kritieke plaatsen, zoals het hoofd-halsgebied, en voor kinderen. Omdat kinderen relatief veel kans hebben op latere bijwerkingen en op secundaire tumoren als gevolg van bestraling is röntgenstraling niet altijd een optie, maar protonentherapie mogelijk wel.
Het HollandPTC wordt gevestigd in een groot gebouw omdat voor een optimale patiëntenbehandeling de versneller die de protonen produceert minstens 3 verdiepingen in beslag neemt. De behandeling van patiënten komt in handen van radiotherapeuten, werkzaam in de 3 betrokken medische centra.
(Bron: HollandPTC)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol