De camera aan het ziekbed aan banden

Wie de televisie aanzet, kan midden in een operatie terecht te komen of mee kijken met een consult bij de huisarts. Er zijn diverse populaire televisieprogramma’s waarin de gezondheidszorg centraal staat, zoals Ingang Oost, Traumacentrum, Centrale Huisartsenpost. Is deze vorm van aandacht wel zo goed voor de patiënt? Worden de principes van goede zorg daarbij altijd wel gerespecteerd?
De vraag is of de huidige openheid in de gezondheidszorg op televisie een realistisch beeld van de zorg geeft. Is iemand die een spoedeisende hulp bezoekt in staat om een weloverwogen beslissing te nemen om toestemming te geven voor tv-opname? Belangrijk is dat het filmen van patiëntenzorg vaak ethische problemen met zich meebrengen. Patiënten moeten erg op hun hoede zijn voor ze meedoen, omdat er soms onzorgvuldig wordt gehandeld.
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) wil dat zorginstellingen helder zijn over hun mediabeleid en dat deze instellingen op hun websites een voor iedereen toegankelijk protocol moeten plaatsen over de wijze waarop zij omgaan met verzoeken van tv-producenten.
(Bron: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol