Sterfte door prostaatkanker daalt door screening

Vroege ontdekking van prostaatkanker met een bloed-test zorgt voor een daling van de sterfte door prostaatkanker van 20 procent.
Dat blijkt uit 's werelds grootste screeningsonderzoek onder leiding van Fritz Schröder, hoogleraar urologie aan het Erasmus Medisch Centrum. Het onderzoek is gepresenteerd op het jaarcongres van de European Association of Urology. De studie is mede-gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.
De PSA-test meet de hoeveelheid Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in het bloed. PSA (een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt) komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor in het bloed. Bij mannen ouder dan 50 jaar is het PSA verhoogd bij 20% (2 op elke 10). Die verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting, een urineweginfectie of een prostaatontsteking. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de PSA-verhoging is. Echter, hoe hoger de PSA-waarde is, des te aannemelijker het is dat er sprake is van prostaatkanker.
Het onderzoek naar de effectiviteit van bloedonderzoek vond plaats in België, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland. In totaal namen 162.000 mannen in de leeftijd van 55 tot 69 jaar deel aan de studie. Bij hen werd de concentratie PSA in het bloed gemeten en hen werd een regelmatige follow-up aangeboden. Eenmaal per vier jaar werd de screening herhaald. Van iedere 1408 gescreende mannen hadden 48 prostaatkanker (3,4%). Behandeling van deze 48 mannen leidde ertoe dat één extra leven werd gespaard. Dit betekent een reductie in het sterftecijfer van 20 procent.
(Bron: KWF kankerbestrijding)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol