Late bijwerkingen van de behandeling van zaadbalkanker en de ziekte van Hodgkin

Op 18 september 2009 is Sandra van den Belt-Dusebout gepromoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) op onderzoek over de gevolgen op lange termijn van de behandeling van zaadbalkanker en de ziekte van Hodgkin. Jaren na de behandeling hebben patiënten behandeld vanwege deze tumoren een grotere kans op hart- en vaatziekten of een tweede tumor.
Het risico op een tweede, kwaadaardige tumor of hart- en vaatziekten na bestraling of chemotherapie voor zaadbalkanker is bijna tweemaal hoger dan na chirurgie. Dit risico is vergelijkbaar met het risico op deze aandoening bij roken.
Chemotherapie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en radiotherapie verhoogt het risico op tweede tumoren.
Patiënten die genezen zijn van de ziekte van Hodgkin hebben drie tot vijfmaal zoveel kans op hart- en vaatziekten dan de algemene bevolking. De eerste tien jaar na de diagnose was het Hodgkin lymfoom de belangrijkste doodsoorzaak, na 20 jaar was de sterfte aan de ziekte van Hodgkin verwaarloosbaar. Vanaf tien jaar na behandeling was het risico op overlijden aan tweede tumoren en hart- en vaatziekten te overlijden verhoogd. Vooral patiënten die op jonge leeftijd waren behandeld hadden een verhoogd sterfterisico aan tweede tumoren of hart- en vaatziekten. Deze risico’s leken af te nemen met het ouder worden.
(Bron: Vrije Universiteit Amsterdam)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol