Na bestraling van de hals stijgt kans op beroerte

Een groot deel van de Nederlandse populatie krijgt kanker. De prognose van kankerpatiënten is door de toegenomen behandelingsmogelijkheden en het eerder diagnosticeren aanzienlijk verbeterd. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in therapiegerelateerde complicaties die later optreden.
Lucille Dorresteijn promoveerde op 22 april op een onderzoek dat aantoonde dat een herseninfarct een belangrijke laat-optredende complicatie na bestraling op de hals is. Patiënten die bestraald werden vanwege stembandkanker of een lymfoom en langer dan vijf jaar overleven, hebben gemiddeld een twee tot vijf keer zo groot risico op het krijgen van een herseninfarct.
Dit kan verklaart worden vanwege het feit dat na bestraling verkalking van de halsslagader toeneemt. De resultaten van haar odnerzoek geven meer inzicht in de late neurologische complicaties na bestraling op het halsgebied.
(Bron: UMCN)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol